تغییر مقررات کشور ترکیه برای واردات کامپاند

ترکیه از کشورهای وارد کننده کامپاند و محصولات پلیمری است که بخش بزرگی از این مواد را به محصولات مختلف تبدیل کرده و بخش کوچکی را هم به شکل خام، صادر می کند.

ایران سهم بزرگی در صادرات کامپاند به کشور ترکیه دارد. ارز آوری این صادرات برای کشور ما چشمگیر است اما اخیرا دولت ترکیه با وضع قوانین جدید گمرکی و تعیین نرخ جریمه های جدید آن هم به دلار، صادرکنندگان و واردکنندگان هر دو کشور را با چالش جدیدی مواجه کرده است.

ما قصد داریم در اینجا به بررسی این مشکل بپردازیم و بررسی کنیم که صادرات کامپاند به ترکیه تا به امروز چقدر بوده و آیا می توان راه دیگری برای دور زدن این مشکل پیدا کرد یا خیر. پس همراه ما باشید.

کامپاند چیست و چرا به ترکیه صادر می‌شود؟

آخرین اخبار مربوط به صادرات کامپاند به ترکیه، حاکی از آن می باشد که این کشور تصمیم گرفته برای سایر کشورهایی که عضو سازمان WTO یا همان سازمان تجارت جهانی نیستند، قوانین جدیدی در خصوص واردات، اعمال کند. طبق این قوانین، کشورهایی مانند ایران، صربستان، سودان، الجزایر و ازبکستان و چند کشور دیگر، باید برای هر یک تن مواد پلیمری صادراتی خود به کشور ترکیه، 300 دلار آمریکا برای عوارض پرداخت کنند. مطمئنا با این قانون، ایران هم متحمل ضرر خواهد شد. زیرا از کشور ما، سالانه میزان زیادی مواد پلیمری و پلی استایرن و محصولات خام پتروشیمی به ترکیه صادر می‌شود.

حالا پیش از این که خبر صادرات کامپاند به ترکیه و مشکلات آن را بررسی کنیم، بهتر است کمی در مورد کامپاند، کاربرد و دلایل انتخاب ترکیه برای صادرات این مواد، بدانید:

کامپاند را می‌توان مخلوطی از مواد پلیمری دانست که به شکل گرانول و ذره در می آیند و در صنایع تولیدی استفاده می شوند. این محصول برای افزایش خواص مکانیکی و فیزیکی و یا خواص حرارتی ساخته و تولید می شود. در محصولات مختلف پرایمری می توان از  کامپاند استفاده کرد.

گاهی تولید کنندگان در صنایع پلیمری و پلاستیکی با مشکلاتی روبرو می شوند که می تواند در تولید آن ها بسیار موثر باشد. برخی از این مشکلات شامل ضعف در رنگ پلاستیک، ضعف در خواص فیزیکی و . . . است که با اضافه کردن کامپاند به تولیدات خود، می توانند کیفیت محصول نهایی خود را بالاتر ببرند. استفاده از این محصولات می تواند از لحاظ بهداشتی و اقتصادی نیز صرفه خوبی برای تولید کنندگان داشته باشد.

برخی از کشورها به دلیل داشتن منابع مختلف و وفور مواد اولیه، می‌توانند کامپاند تولید کرده و آن را صادر کنند. یکی از این کشورها، ایران است که طبق آخرین اخبار در سال 1403، حدودا 9 میلیون دلار صادرات مواد پلیمری و کامپاند به کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی از جمله ترکیه داشته است.

با توجه به اینکه ترکیه با ما مرز مشترک زمینی و ریلی دارد، و از طرفی، یکی از مهم ترین شرکای تجاری ایران به حساب می آید، بهترین گزینه برای صادرات کامپاند است.

در حال حاضر باید طبق قوانین گمرکی این کشور رفتار کرد و عوارض 300 دلار به ازای هر تن را پرداخت نمود. در غیر این صورت، باید صادرات را متوقف کرد.

بازار صادرات کامپاند در ترکیه

کشور ترکیه یکی از واردکنندگان کامپاند در دنیا است. این کشور می‌تواند مواد پلیمری خود را از کشورهایی همچون الجزایر، جمهوری آذربایجان و چند کشور دیگر انجام دهد اما به دلیل هزینه‌های پایین ترانزیت، قیمت مناسب، کیفیت بالا و تعرفه‌های گمرکی پایین ایران، سعی می‌کند کامپاند خود را از کشور ما خرید کند.

با یک بررسی میدانی و بررسی آمار و داده‌های تجاری می توان این نکته را دریافت که تا به امروز معاملات تجاری بالایی در زمینه مواد خام پلاستیکی و صادرات کامپاند بین دو کشور صورت گرفته است.

بر اساس تصمیمات اخیر کشور ترکیه در دریافت عوارض مازاد در گمرک این کشور، می توان مواد و محصولاتی که شامل این عوارض می شوند را در موارد زیر خلاصه کرد:

  1. کامپاند پلی اتیلن سبک فیلم
  2. کامپاند پلی اتیلن سنگین
  3. EPS
  4. پلی استایرن

با نگاهی به جدول تعرفه گمرکی ترکیه می توان دریافت که تا پیش از تعیین قوانین جدید، این کشور بابت واردات مواد اولیه پتروشیمی، عوارض 6 و نیم درصد اخذ می کرده است. اما در حال حاضر و با توجه به وضع قوانین جدید، علاوه بر این عوارض باید 300 دلار هم برای هر یک تن واردات، از بازرگانان ایرانی دریافت شود. با این اوصاف، کشورهایی از جمله ایران، نمی‌توانند از صادرات کامپاند، سود حداکثری قبل را داشته باشند.

چرا ترکیه برای واردات کامپاند سخت گیری می کند؟

وقتی به مراودات تجاری ایران و ترکیه نگاه می کنیم، اقلام صادراتی بسیاری را می بینیم که از ایران وارد کشور ترکیه می شوند. نمی توان گفت که بیشترین واردات ترکیه از ایران، کامپاند است اما میزان صادرات کامپاند به این کشور هم، رقم کمی نیست.

آقای مهمت شیمشک وزیر خزانه داری ترکیه اعلام کرد که ترکیه مجبور است برای رهایی از تنش های تورم زا و مشکلات پیش رو و همچنین برای درگیر نشدن در مشکلات اقتصادی، ترجیح داده است تا واردات خود را از کشورهایی انجام دهد که عضو سازمان WTO باشند. این اقدام ترکیه را می توان ناشی از گام های سیاسی دانست که این کشور را برای پیوستن به اروپا، آماده تر می کند.

به هر حال، صادرات کامپاند به ترکیه برای ایرانیان دچار چالشی جدید شده است. اگر به بهانه وجود این عوارض، صادرات به این کشور قطع شود، باید بازارهای دیگری جایگزین شوند تا بلکه بتوان قسمتی از این مشکل را برطرف کرد. با توجه به اوضاع سیاسی و اقتصادی فعلی ایران هم نمی‌توان گزینه بهتری جز ترکیه و کشورهای همسایه پیدا کرد.

سخن پایانی

ما تا اینجا سعی کردیم شما را با صادرات کامپاند به ترکیه و موانع و چالش‌های موجود، آشنا کنیم. شاید امسال شاهد کاهش روند صادرات به این کشور باشیم اما نمی توان گفت که این صادرات به طور کامل قطع می شود.

گروه بازرگانی افشین کرمی با داشتن امکانات بسیار بی نظیر در زمینه صادرات و واردات مواد اولیه پلاستیک، کامپاند و محصولات پتروشیمی در این زمینه، یکی از بهترین گروه‌های تجاری در این حوزه است که مواد اولیه و کامپاند را با قیمتی پایین تر از بازار داخلی به مشتریان خارجی عرضه می کند. برای دریافت مشاوره در این زمینه می توانید با کارشناسان این شرکت در تماس باشید.

Rate this post